Food

Γλυκές συνταγές για φοιτητές

By  | 

Είσαι φοιτητής και θέλεις να δοκιμάσεις το ταλέντο σου στη ζαχαροπλαστική;

Ακολουθούν τρεις πολύ εύκολες συνταγές που θα καταπλήξουν εσένα και τους φίλους σου! Γρήγορες, εύκολες, μα πάνω απ’ όλα πεντανόστιμες…

Pancakes

  • 2 κουπες αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 μπέικιν
  • 1  1/2 κούπα γάλα
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύεις. Ανοίγεις μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνεις το αυγό χτυπημένο, το γάλα και το βούτυρο. Χτυπάς καλά με το μίξερ να μη μείνουν καθόλουυ γρομπαλάκια, γιατί θα μας βγουν στο τηγάνι. Η ζύμη πρέπει να είναι ένας πηχτός χυλός. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς λίγο περισσότερο γάλα ή αλεύρι ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιείς. Βάζεις ένα τηγανάκι να ζεσταθεί καλά, βουτυρώνεις ελαφρά σε όλη την επιφάνεια και ρίχνεις μια μεγάλη κουτάλα από το μίγμα. Μη απλώσεις πολύ λεπτό στρώμα, γιατί τα pancakes σου πρέπει να έχουν όγκο για να γίνουν αφράτα. Το αφήνεις να ψηθεί περίπου 1 λεπτό μέχρι να κάνει τρύπες στην επιφάνεια και το γυρίζεις με μια σπάτουλα. Είναι εύκολο μη φοβηθείς. Καλύτερα να χαμηλώσεις λίγο τη φωτιά στα επόμενα. Συνέχισε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Μους γιαουρτιού με φρούτα και ξηρούς καρπούς

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, παγωμένο
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξηρούς καρπούς και φρούτα της επιλογής μας, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας (προσοχή το γιαούρτι και η κρέμα να είναι παγωμένα). Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει για 5-7 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά (μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως αλλά καλό θα ήταν να κάτσει λίγο). Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια και σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Καλτσόνε με πραλίνα και μπανάνα

  • 4 φύλλα κρούστα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 2 μπανάνες
  • 8 μπισκότα βουτύρου
  • 40 γρ. γάλα για άλειμμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη. Στον πάγκο τοποθετούμε 1 φύλλο κρούστας, από την στιγμή που ανοίξουμε το φύλλο πρέπει να είμαστε γρήγοροι για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Mε ένα πινέλο το πασπαλίζουμε με βούτυρο και ρίχνουμε 1 πρέζα καστανή ζάχαρη. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο ακόμα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Δεν πασπαλίζουμε βούτυρο και ζάχαρη στο τελευταίο φύλλο. Στην συνέχεια κόβουμε τα φύλλα στα 4, σε σταυρό, ώστε να έχουμε 4 μικρά παραλληλόγραμμα. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε 50 γρ. πραλίνα στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Κόβουμε τη ½ μπανάνα σε φέτες και τη βάζουμε πάνω από την πραλίνα. Σπάμε με τα χέρια μας από 2 μπισκότα και τα ρίχνουμε πάνω από τις μπανάνες. Αλείφουμε με το γάλα το φύλλο περιμετρικά και το διπλώνουμε διαγώνια.

Τέλος, κλείνουμε τις άκρες της ζύμης γυρνώντας προς την εσωτερική πλευρά, ώστε να σχεδιάσουμε ένα καλτσόνε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 3 παραλληλόγραμμα. Τοποθετούμε τα καλτσόνε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο γάλα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.