Game of Thoughts

“You can’t do anything without risking something” – Paolo Coelho

By  | 

Για να έκανες κλικ σε αυτό το άρθρο, πάει να πει ότι είσαι έτοιμος να πάρεις ρίσκα και να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Επίσης, πάει να πει ότι έχεις αναγνωρίσει τη στασιμότητα που διακατέχει την καθημερινότητά σου και θέλεις να την αλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχουμε την τάση να βάζουμε τους εαυτούς μας στον «αυτόματο πιλότο» και να κάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Αν αναλογιστούμε για λίγο τι πραγματικά κάνουμε στην καθημερινότητά μας, πολύ πιθανόν να έρθουμε αντιμέτωποι με μια συνεχής επανάληψη. Κάθε μέρα ίδια, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνας, κάθε χρόνος. Η ζωή μας γίνεται μονότονη, γίνεται βαρετή και το καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι.

Τι είναι αυτό που φοβόμαστε όμως και δεν τολμάμε να διεκδικήσουμε αυτά που επιθυμούμε; Τι είναι αυτό που μας κρατάει στάσιμους, χωρίς να μας επιτρέπει να εξελιχθούμε σε κάτι καλύτερο;

Είναι ο φόβος ή ο ίδιος μας ο εαυτός;

Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει ρίσκο, υπάρχει και φόβος. Ο άνθρωπος πλέον φοβάται την αποτυχία και όχι άδικα. Λίγο το άγχος και το μέγεθος του ανταγωνισμού, λίγο ο φόβος της κριτικής, ειδικά αν αυτά λειτουργήσουν συνδυαστικά, μπορούν εύκολα να κόψουν τα φτερά σ’ έναν νέο «πιλότο». Εξάλλου, δεν είναι δα και άγνωστο, ότι η αποτυχία του ενός αποτελεί την ευκαιρία του επόμενου. Υπάρχει όμως κάτι που ξεχνάμε ή ακόμα καλύτερα, κάτι που φοβόμαστε να θυμηθούμε, κι αυτό είναι ότι από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Πρέπει να κάνουμε λάθη. Πρέπει να ρισκάρουμε για να κερδίσουμε αυτό που στ’ αλήθεια επιθυμούμε, γιατί στην τελική, κανείς δε θα μας το προσφέρει απλόχερα.

Το λέει και η επιστήμη εξάλλου! Η ανάληψη ρίσκου στην ανθρώπινη ψυχολογία, έχει ανάλογη επίδραση με την επιστήμη της ανοσοποίησης. Όπως δηλαδή, για να ενδυναμώσουμε το σώμα μας χρειάζεται να το «ταρακουνήσουμε», να δημιουργήσουμε ένα μικρό χάος στο σύστημα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανθεκτικό, έτσι για να φτάσουμε στην απόφαση να ρισκάρουμε, πρέπει πρώτα να διερωτηθούμε τι είναι αυτό που θα μας «ταρακουνήσει» και τελικά θα μας εξελίξει.

Η επιλογή των ρίσκων δηλαδή, πρέπει να γίνει με βάση τις πιθανότητες αυτό-εξέλιξης και φυσικά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η προσπάθεια.  Αν δεν τα καταφέρουμε, έχουμε τη δικαιολογία ότι προσπαθήσαμε. Αν δεν προσπαθήσουμε όμως τι δικαιολογία θα έχουμε;

Αν λοιπόν είσαι αποφασισμένος να χαράξεις νέα πορεία στη ζωή σου, πιο χαρούμενη και πιο δημιουργική, αλλά δε ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και πως, ακολούθησε τους παρακάτω τρόπους και δε θα χάσεις!

  1. Κάθε μέρα κι από ένα μικρό βήμα

Όλες οι αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Μη βάζεις υψηλούς στόχους που είναι πιθανόν να σε απογοητεύσουν. Με μικρά και σταθερά βήματα, αργά ή γρήγορα, θα πας παρακάτω. Κάθε μέρα θέσε και έναν νέο στόχο που θέλεις να επιτύχεις. Με την πάροδο του χρόνου θα εκπλαγείς από το πόσο μακριά έχεις φτάσει.

  1. Δώσε βάση στην πρόοδο και όχι στο αποτέλεσμα

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα λάθη είναι δάσκαλος. Ένα λάθος σήμερα είναι ένα σωστό αύριο. Αυτό που έχει σημασία, είναι τι έχεις αλλάξει μέχρι στιγμής στη συμπεριφορά σου και στις επιλογές σου και όχι αν έχεις καταφέρει να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια. Η τύχη του πρωτάρη εξάλλου δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

  1. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Το να έχουμε πρότυπα στη ζωή είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι έχουμε τη διάθεση να βελτιωθούμε. Ο κάθε άνθρωπος όμως είναι διαφορετικός και χρειάζεται και διαφορετικό χρόνο για να προσαρμοστεί. Μην κοιτάς τον διπλανό σου, σκεπτόμενος ότι είναι καλύτερος από σένα επειδή κατάφερε να αλλάξει γρηγορότερα. Να τον κοιτάς και να σκέφτεσαι, ότι αφού τα κατάφερε εκείνος, θα τα καταφέρεις και εσύ!

  1. Βάλε το πείσμα στη ζωή σου

Όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον πεισματάρη, συνήθως το εννοούμε με την αρνητική έννοια. Το πείσμα όμως μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, αν χρησιμοποιείται σωστά. Μη δέχεσαι από κανέναν να σου πει, ότι δε θα τα καταφέρεις – ούτε από τον ίδιο σου τον εαυτό. Βάλε πείσμα στη ζωή σου, τόσο για να αποδείξεις στους άλλους ότι είσαι ικανός, όσο και στον εαυτό σου.

  1. Ο τολμών νικά

Το θάρρος είναι το βασικό αίσθημα που πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια, αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας. Όποιος δεν τολμήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του, να δοκιμάσει κάτι νέο, δεν μπορεί να βιώσει επιτυχημένες αλλαγές. Σκέψου πρωτοποριακά λοιπόν, δοκίμασε τις δυνάμεις σου, γίνε θαρραλέος και οι πιθανότητές σου να πετύχεις θα αυξηθούν σημαντικά!


Να θυμάστε ότι παίρνοντας κανείς ρίσκα στη ζωή του δεν σημαίνει αυτόματα ότι δρα με απερισκεψία ή χωρίς προνοητικότητα. Αντιθέτως, σημαίνει ότι δεν επαναπαύεται και του αρέσει να εξελίσσεται συνεχώς. Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο, να χαράξετε τον δικό σας χάρτη ζωής. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν!

 

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Ρέθυμνο και όσοι με γνωρίζουν, σίγουρα έχουν παρατηρήσει πως δεν σταματάω ποτέ να μιλάω! Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν για μένα όμως, είναι ότι λατρεύω εξίσου να γράφω. Θεωρώ τη γραφή ένα τρόπο έκφρασης, γι' αυτό και επιλέγω θέματα που με προβληματίζουν, ανθρώπους που μου κινούν το ενδιαφέρον και μέρη που με εντυπωσιάζουν. Απεχθάνομαι κάθε είδος αδικίας και ρατσισμού και σαν στόχο στη ζωή μου έχω να βοηθάω όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ευαισθησία και ο αυθορμητισμός, τα όπλα μου!