Health

No sugar no problem

By  | 

Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τα γλυκά; Πολύ λογικό το βρίσκω!

Σε προβληματίζουν όμως οι θερμίδες και τα ανθυγιεινά συστατικά των γλυκών; Και αυτό πολύ λογικό!

Αν σου πω ότι σου έχω τη λύση θα  με πιστέψεις;

Μάθε λοιπόν, πως τον τελευταίο χρόνο τα γλυκά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελούν παγκόσμια διατροφική τάση.

Με άλλα λόγια, αυτά τα γλυκά είναι ένα είδος διατροφής, το οποίο έχει δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση τόσο σε ανθρώπους, που για λόγους υγείας δεν τους επιτρέπεται καθόλου η ζάχαρη, όσο και σε εκείνους που ακολουθούν μια διατροφή και επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας τρόπος κατάταξης των τροφίμων, με βάση τον τρόπο με τον οποίο αυξάνουν το ζάχαρο στο αίμα. Το τρόφιμο ή αλλιώς το πρότυπο αναφοράς, είναι η ζάχαρη που παίρνει τον απόλυτο αριθμό 100 και από εκεί και πέρα έχουμε μία κατάταξη όλων των τροφίμων, τα οποία όσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονται στο μεταβολισμό μας.

Βέβαια, αυτό που νοιάζει τους περισσότερους από εμάς είναι αυτή η γλυκιά γεύση. Αυτή τη γευστική απόλαυση μιας σοκολάτας ή ενός γλυκού, που κάποιες φορές πραγματικά είναι αναντικατάστατη και τόσο απαραίτητη (ειδικά εμείς οι γυναίκες ΞΕΡΟΥΜΕ).

Είναι λοιπόν εφικτό το πάντρεμα της γλυκιάς γεύσης με το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γρηγοράκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, η βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια δίνει διάφορες λύσεις προσφέροντας επιδόρπια τα οποία είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ταυτόχρονα ικανοποιούν την απαίτηση μας για γλυκιά γεύση, η οποία είναι απόλυτα έμφυτη από τη βρεφική μας ηλικία. Μάλιστα αναφέρει πως αυτά τα γλυκά έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά:

1. είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,

2. είναι χαμηλά σε λιπαρά,

3. και τέλος περιέχουν ένα ειδικό γλυκαντικό ή αλλιώς ένα εκχύλισμα από το φυτό στέβια, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση του γλυκού.

Εάν δεν έχετε πειστεί ακόμα, μάθετε πως σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, εάν κάποιος τρώει επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 4 φορές την εβδομάδα επί 3 μήνες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους, μείωση αρτηριακής πίεσης και κακής χοληστερόλης, αλλά και ασφάλεια της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Όλα αυτά όμως σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Χωρίς αμφιβολία αυτού του είδους τα επιδόρπια έχουν γίνει η νέα τάση και απόδειξη αποτελεί και το γεγονός, πως οι περισσότερες σοκολατοβιομηχανίες έχουν παράγει σοκολάτες με φυσικά γλυκαντικά και στέβια, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και με λιγότερες θερμίδες, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα από εμάς να γεύεται κάτι απολαυστικό και ταυτόχρονα θρεπτικό.

Μην ξεχνάτε όμως… ακόμα και με αυτού του είδους τα επιδόρπια «μέτρον άριστον»!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.