ΠΛΗΤΤΩ

Λίγες και μία νύχτες

By  | 

Αν είστε από αυτούς που απολαμβάνετε να περνάτε τις διακοπές σας διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο, έχω τη λύση.

Ξαπλώστρα, παραλία, θάλασσα και ένα δροσερό κοκτέιλ. Όλα αυτά παρέα με ένα βιβλίο αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί το «Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού, ένας σύγχρονος συγγραφέας που κάθε του βιβλίο αποτελεί εκδοτικό γεγονός.

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…

Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Το Λίγες και μία νύχτες, με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα.

Έχετε λοιπόν Λίγες και μια νύχτες για να περιπλανηθείτε στα στενάκια της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα μέσα από μια λεπτή αναζήτηση της ύπαρξης καταλήγοντας πως: «αυτός που θα μείνει στη μνήμη των επόμενων γενεών θα είναι ο φτιαγμένος από λέξεις και όχι από σάρκα».

Καλές βουτιές!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Η Μαρία Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Κοζάνη. Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί διαπίστωσε το πάθος της για τη Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία. Της αρέσει να διαβάζει κυρίως κλασική ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Αγαπάει τη μυρωδιά του βιβλίου και την ατμόσφαιρα των βιβλιοπωλείων, γι’ αυτό και δε θα διαβάσει ποτέ από ηλεκτρονικές πηγές. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και ειδικεύτηκε στη Λογοτεχνία. Εκεί διαπίστωσε πόσο της αρέσει να περπατάει σε άγνωστους δρόμους ανακαλύπτοντας μέρη, ανθρώπους και μουσικές. Ανακάλυψε επίσης, πως εκφράζεται καλύτερα γράφοντας με μολύβι, μόνη σε κάποιο πάρκο. Γράφει μικρές ιστορίες, ποιήματα και άρθρα. Μέσα από τη συγγραφή εκφράζει αυτά που δεν μπορεί να πει. Μέσα από τη συγγραφή και το χορό. Μια ασχολία που την ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί μόνο έτσι νιώθει ελεύθερη!