Dr.#tinpatisa

Την πάτησε τελικά ο Gucci με την Ακρόπολη!

By  | 

Τις τελευταίες μέρες έχει επικρατήσει ένας πανικός σχετικά με την πρόταση του γνωστού οίκου μόδας Gucci, να παρουσιάσει την καινούρια κολεξιόν του 2018 στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Το πάθος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Gucci, Alessandro Michele για τα αρχαία, δεν κατάφερε τελικά να πείσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να δώσει την έγκρισή του για την πραγματοποίηση της πασαρέλας στον αρχαιολογικό χώρο και οι απόψεις περί του θέματος διίστανται.

«Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco», είναι η απάντηση των μελών του ΚΑΣ που μετά από πολύωρη συνεδρίαση απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα, παρόλο που ο γνωστός οίκος μόδας μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα με πολλούς τρόπους.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Gucci, όπως ανέφεραν, σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης θα προσέφεραν χορηγία για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης ή σε οργανισμό που θα επιδείκνυε η Υπηρεσία, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, πρόσθεσαν το τεράστιο όφελος που θα προέκυπτε για την Ελλάδα από τη διαφημιστική καμπάνια, η οποία θα την έφερνε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προβολής, η οποία μακροπρόθεσμα υπολογίστηκε ότι θα έφτανε στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η εκδήλωση, όπως ανέφερε το υπόμνημα, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για να αλλάξει το κλίμα στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω, δεν φάνηκα αρκετά για να πειστούν τα μέρη του ΚΑΣ, η πλειονότητα των οποίων θεώρησε την πρόταση του διάσημου οίκου μόδας προσβλητική. Μάλιστα, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη δήλωσε ότι, «Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε με αυτό τον τρόπο το σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για μια επίδειξη μόδας. Η Ακρόπολη είναι όχι απλώς ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν μπορεί να μπαίνει σε εμπορικές συναλλαγές».

Οι Ιταλοί εκπρόσωποι από τη μεριά τους, έδειξαν ευγένεια και σεβασμό προς την απόφαση του ΚΑΣ, τονίζοντας την αξία του διαλόγου και του ελληνικού πολιτισμού. Δήλωσαν μάλιστα πως σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, αλλά αντιθέτως, η μόδα γι’ αυτούς δεν είναι «πολυτέλεια» αλλά μια συνομιλία με την κοινωνία και την τέχνη, μια μορφή πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας, ότι οι αρμόδιοι του ιταλικού οίκου μόδας, αρνήθηκαν τις εναλλακτικές προτάσεις της ΕΦΑ Αθηνών ως προς την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε άλλους χώρους, αφού η Ακρόπολη αποτελούσε εξ’ αρχής γι’ αυτούς τον ποθητό χώρο!


Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Ρέθυμνο και όσοι με γνωρίζουν, σίγουρα έχουν παρατηρήσει πως δεν σταματάω ποτέ να μιλάω! Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν για μένα όμως, είναι ότι λατρεύω εξίσου να γράφω. Θεωρώ τη γραφή ένα τρόπο έκφρασης, γι' αυτό και επιλέγω θέματα που με προβληματίζουν, ανθρώπους που μου κινούν το ενδιαφέρον και μέρη που με εντυπωσιάζουν. Απεχθάνομαι κάθε είδος αδικίας και ρατσισμού και σαν στόχο στη ζωή μου έχω να βοηθάω όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ευαισθησία και ο αυθορμητισμός, τα όπλα μου!