ΠΛΗΤΤΩ

5o AegeanDocs

By  | 

Μπλέ, Φως, Αιγαίο και Πολιτισμός. Συνδέονται όλα αυτά; Κι όμως συνδέθηκαν πριν χρόνια, τέσσερα για την ακρίβεια, όταν κάποιος αποφάσισε να «δώσει» σε αυτά κι έναν κινηματογραφικό προβολέα και τότε κάτι μαγικό γεννήθηκε. Τι; Μα το AegeanDocs φυσικά! Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ που όπως κάθε χρόνο, από το 2013, έτσι και φέτος πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Λέσβου, Μυτιλήνη.

 

Posted by Aegeandocs on Sonntag, 24. September 2017

Το AegeanDocs συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ επιλέγει ως επίκεντρο του ένα νησί του Βορείου Αιγαίου, όπου εκεί φιλοξενούνται τα ντοκιμαντέρ αλλά και οι δημιουργοί τους ενώ λαμβάνουν χώρα διάφορες προβολές των ντοκιμαντέρ αλλά και ποικίλες εκδηλώσεις. Ακόμα οι προβολές ταινιών  προβάλλονται με τεχνολογία live streaming και στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που υπάρχει η κατάλληλη τεχνική υποστήριξη. Σε αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να σημειώσουμε την σημαντική συμβολή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που προσφέρει την τεχνική υποστήριξη της ζεύξης, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό.

Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται εξετάζουν κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά θέματα, τα οποία αποτελούν και τον βασικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται δεν είναι μόνο εκείνα που έχουν καταξιωθεί διεθνώς και αποτελούν αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας αλλά και ταινίες από τον Αραβικό κόσμο, την Τουρκία και την Αφρική. Κάποια από τα ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε εμείς για φέτος και θα θέλαμε να τα παρακολουθήσουμε και γι’ αυτό σας τα προτείνουμε είναι: το «Γιατί Μπαμπά;» της Ευρικόμης Σάββα, το «Mohamed goes to School» της Βιβής Ζαγγογιάννη και του Σταύρου Καραβασίλη, το «A firstful of freedom» του Βασίλειου Πατσέλη και το «Ο άνθρωπος παιδί μου είναι σαν το νερό…» της Ελένης Γαλάνη.

Τέλος, για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης, το Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή των ντοκιμαντέρ αλλά διοργανώνει παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται στο ευρύ κοινό και διδάσκονται από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε:

http://www.aegeandocs.gr/

https://www.facebook.com/Aegeandocs

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.