Health

4 Μύθοι για το αδυνάτισμα

By  | 

Συχνά ακούμε για μεθόδους άμεσου και εύκολου αδυνατίσματος που όχι μόνο δεν φέρνουν τα σωστά αποτελέσματα αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Όλοι αυτοί οι τρόποι που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα είναι πλέον γνωστό ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα (ζώνες και φόρμες αδυνατίσματος, κρέμες, μασάζ και διάφορα μηχανήματα) πόσο μάλλον σε συγκεκριμένα μόνο σημεία που συνήθως και χρησιμοποιούνται.

Για να φύγει το λίπος από το σώμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάπου, να μεταβολιστεί, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με δίαιτα και αερόβια προπόνηση.

Έτσι για παράδειγμα δεν μπορούμε κάνοντας μόνο κοιλιακούς να χάσουμε λίπος στην κοιλιά ,ούτε κάνοντας απαγωγές να χάσουμε λίπος από τα «ψωμάκια». Έχει μάλιστα βρεθεί ότι το ποίο εύκολο σημείο για χάσεις λίπος είναι η κοιλιά. Έτσι οι παρακάτω μέθοδοι αποτελούν τους μύθους του αδυνατίσματος και η χρήση τους είναι αποτρεπτική.

ΣΑΟΥΝΑ

Η απώλεια νερού που συμβαίνει στην σάουνα δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι χάνεται και βάρος. Με την αποκατάσταση των υγρών που πρέπει να γίνεται μετά την σάουνα, δηλαδή τη πρόσληψη υγρών, επιστρέφει κανείς στο αρχικό του βάρος κάτι που είναι και το σωστό. Αν ο οργανισμός δεν πάρει όλα τα υγρά που χρειάζεται τότε αυτό μπορεί να είναι άκρως  επικίνδυνο και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μείωση του μυϊκού όγκου, προβλήματα στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, μυϊκές κράμπες, μειωμένη αρτηριακή πίεση (υπόταση), ζάλη ακόμη και λιποθυμία.

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

Αντίστοιχα με την μέθοδο της σάουνας, η απώλεια νερού με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει αδυνάτισμα. Το νερό δεν έχει καμία σχέση με το λίπος αφού ο λιπώδης ιστός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να μειώνεται όταν ιδρώνουμε. Αυτό που χάνεται πάλι είναι απλά  νερό και το κόστος είναι διπλό. Όταν ιδρώνουμε αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος αλλά φορώντας το πλαστικό η θερμότητα δεν απελευθερώνεται από το σώμα μας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

ΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ

Καμία ουσία δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα από το δέρμα και να φτάσει στον λιπώδη ιστό. Το λίπος είναι λιποκύτταρρα . Ο αριθμός των λιποκυττάρων, δεν μειώνεται ποτέ. Η μόνη επίδραση που μπορεί να έχει η χρήση μιας κρέμας είναι στην περιποίηση του δέρματος. Έτσι λοιπόν χρειάζεται πολύ προσοχή στην χρήση τους, γιατί τέτοιου είδους κρέμες αν χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα και στα αγγεία.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τα μηχανήματα αυτά στηρίζονται επίσης στην εφίδρωση και στην απώλεια νερού με παρόμοιο τρόπο όπως αναφέραμε και φυσικά δεν επηρεάζουν τον λιπώδη ιστό. Η ενεργοποίηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το λίπος και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να προκαλέσει μείωση του σωματικού λίπους. Η παθητική γυμναστική δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σε έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να χάσει κιλά. Δεν καταναλώνεται ούτε μια θερμίδα με αυτόν τον τρόπο και φυσικά δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα.


Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Με λένε Γιώργο… είμαι 21 χρονών, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τα εξωτικά Γιαννιτσά. Σπουδάζω Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις Σέρρες, τουλάχιστον έτσι είπα στην μάνα μου. Από μικρός προτιμούσα το χειμώνα και τις διακοπές στο βουνό από ότι το καλοκαίρι και τη θάλασσα. Ασχολούμαι με το χειμερινό σκι και μου αρέσουν τα ταξίδια, κάτι που φροντίζω να κάνω συχνά! Μου αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και πιστεύω ότι η ζωή δεν θέλει άγχος άλλα θετική διάθεση.