Φοιτητικές Συνταγές #τααλμυρά

Food

Φοιτητικές Συνταγές #τααλμυρά

By  | 

Μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε! Κι αφού επιβιώσατε από τον τυφώνα εξεταστική, χάρη στην Κική Τσάνη και τον “Οδηγό επιβίωσης”, είσαστε έτοιμοι να αδράξετε τη νέα χρονιά δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας. Αν πάλι εντάσσεστε στην κατηγορία των πρωτοετών, λογικά θα είστε λίγο αγχωμένοι για το πως θα διαχειριστείτε την νέα ενήλικη πλέον ζωή δίχως γονείς. Πήγατε λοιπόν με τους γονείς σας βρήκατε σπίτι, το επιπλώσατε, το συμμαζέψατε και η μαμά και τα φαγητά της ήρθε ώρα να φύγουν. ΟΚ, η Ελληνίδα μάνα σίγουρα έχει γεμίσει ψυγείο και κατάψυξη με ταπεράκια, αλλά πίστεψε με, φτάνει η ώρα που τελειώνουν και τότε τι; Τότε εμφανίζομαι εγώ με τρεις γρήγορες, εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές!

Μπαγκέτα με κοτόπουλο και πιπερίες

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρέσκο
  • αλάτι
  • 1 κλ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
  • 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Για τις μπαγκέτες

  • 3 κόκκινες πιπεριές κέρατο χωρίς κοτσάνι και σπόρους, κομμένες κατακόρυφα στη μέση
  • 2 κίτρινες πιπεριές χωρίς κοτσάνι και σπόρους , κομμένες στα 4
  • 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μακρόστενες φέτες
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε μακρόστενες φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες λευκές μπαγκέτες
  • 1 κατσαρό μαρούλι
  • 4 κ.σ. Μαγιονέζα

Για το κοτόπουλο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς.
  • Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι.
  • Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα ίσα να χωράνε τα κοτόπουλα μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια απο τα μυρωδικά και το σκόρδο.
  • Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω απο τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω απο το κοτόπουλο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.

Για τις μπαγκέτες

  • Βάζουμε όλα τα λαχανικά μας, εκτός από το μαρούλι, σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα καυτό τηγάνι με ραβδώσεις, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά μας και από τις 2 πλευρές μέχρι να ψηθούν. Προσοχή το κάθε λαχανικό έχει διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες.
  • Ανοίγουμε τις μπαγκέτες στη μέση και από τη μία άκρη ως την άλλη τις γεμίζουμε με το μαρούλι, το κοτόπουλο, τη μαγιονέζα και τα ψητά λαχανικά.
  • Κόβουμε την κάθε μπαγκέτα στα 3 και σερβίρουμε.

Πένες στο πήλινο – Η συνταγή για να εντυπωσιάσεις

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 200 ml νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 500 γρ. πένες, βρασμένες
  • 2 κλ. βασιλικό, μόνο τα φύλλα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα τοματίνια (μπορούμε ή να τα πιέσουμε με τα δάχτυλά μας την ώρα που τα προσθέτουμε ή να τα σπάσουμε με μία κουτάλα για να βγάλουν τα ζουμιά τους).
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία.
  • Έπειτα προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα μας τις πένες μας και τα φύλλα βασιλικού.
  • Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μία στρώση με τις μισές πένες και πασπαλίζουμε, από πάνω, με το μισό από το κάθε τυρί μας. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το τυρί και να πάρει χρώμα.
  • Αν θέλουμε σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό.

Η συνταγή που θα σε κάνει να αγαπήσεις το Σπανακόρυζο

  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο καθαρό βάρος
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ ή για ριζότο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • φρέσκο θυμάρι
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. σκόρδο, σε φέτες

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο στο τηγάνι και μέσα το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
  • Καθαρίζουμε τις 2 σκ. Σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Με το που καραμελώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ρύζι.
  • Ρίχνουμε μέσα και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
  • Κάθε 2-3 λεπτά ανακατεύουμε καλά το ρύζι για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σε ένα μπολ, όπου έχουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε κατευθείαν το σπανάκι στην κατσαρόλα για να μην πρασινίσει το σπανακόρυζο αλλά το στίβουμε καλά με τα χέρια μας ή με μια πετσέτα.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σώμα στο μείγμα μας.
  • Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε.
  • Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Αν επίσης, σερβίρουμε αμέσως δεν προσθέτουμε υγρασία, αν σερβίρουμε την επόμενη μέρα σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε νερό.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σπανακόρυζό μας.
  • Ρίχνουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι (και το λευκό μέρος) στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φέτες λεμόνι και τριμμένη φέτα.

Καλη επιτυχία!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.